Veelgestelde vragen

Mieren

Indien je miergerelateerde vragen hebt kan je uitgebreide info terugvinden op deze informative pagina. Hieronder kan je alvast wat veel voorkomende vragen over mieren en hun antwoorden terugvinden. Hulp nodig bij het bepalen wat je juist wil kopen om met de hobby te starten of deze uit te breiden? Bekijk dan zeker onze koopgids.

Mierenkolonies hebben nood aan bepaalde nutrienten en omstandigheden. Qua voeding hebben ze voornamelijk water nodig. Een kolonie zonder water kan binnen enkele dagen volledig uitsterven. Daarnaast hebben ze ook suikers nodig als energiebron en eiwitten voor de groei van de kolonie.

Naast water en voeding hebben ze ook goede nestomstandigheden nodig. In de natuur leven veel mieren in aarde, hout of onder stenen.In gevangenschap zijn populaire nesten proefbuisnesten, gipsnesten, houten nesten etc. Dit is sterk afhankelijk van de soort en waar deze in de natuur voorkomt.

Aangezien mieren in de natuur onder de grond leven denken we ook vaak dat ze in het donker moeten zitten. In de praktijk is het echter zo dat veel miersoorten stress krijgen van plotse lichtinval (dus van donker naar licht) maar dat ze bij continu daglicht hier aan wennen en er dus niet zo veel last van hebben. Het is natuurlijk wel zo dat een kolonie afgedekt minder kans heeft om gestoord te worden wanneer je er voorbij loopt.

Het is belangrijk te weten dat volwassen mieren niet de nodige lichaamsdelen bezitten om vast voedsel te eten. Alles wat ze eten is dus in vloeibare vorm (van insecten eten ze dus de “lichaamssappen”). Soms brengen ze wel vast voedsel in het nest en geven dit aan de larven die wel kaken hebben om vast voedsel op te eten. Alle miersoorten hebben nood aan suikers en eiwitten. Suiker kan je in veel verschillende vormen aanbieden. Enkele voorbeelden zijn honing, honingwater (verdunde honing), suikerwater, fruit,… . Eiwitten worden vaak onder de vorm van insecten aangeboden. Andere mogelijkheden zijn honingdauw(surrogaat), aminozuuroplossingen of vlees. Bepaalde soorten zijn ook in staat zaden te verwerken tot voedsel, deze worden granivore soorten genoemd.

Dit is afhankelijk van de soort en de kaste. Over het algemeen gaat de levensduur van de koningin van enkele jaren tot zelfs 30 jaar! Hier zijn ook uitzonderingen op waarbij de koninging slechts enkele maanden oud wordt. Dit zijn dan vaak soorten die kolonies hebben met soms honderden koninginen. De werksters worden vaak enkele maanden tot jaren oud.

Gevleugelde mieren zijn geslachtsdieren. Vruchtbare vrouwtjes en mannelijke mieren worden geboren met vleugels. Tijdens bepaalde periodes van het jaar zullen deze door een kolonie in de natuur geproduceerd worden. Deze vliegen dan masaal uit tijdens bruidsvluchten en paren in de lucht. De mannetjes sterven na het paren en de nieuwe bevruchte koninginen zoeken een plekje om een nieuwe kolonie te stichten.

Mannelijke mieren komen voort uit onbevruchte eieren. Indien je koningin enkel eitjes legt waar mannetjes uit komen dan is deze waarschijnlijk niet bevrucht. Ze zal dus niet in staat zijn een kolonie te stichten aangezien hiervoor werksters nodig zijn.

Mieren houden

Informatie over het houden van mieren vind je ook hier terug.

Mierenhouders kan je wereldwijd terugvinden. Er zijn vele redenen om mieren te houden en deze kunnen natuurlijk ook variëren van persoon tot persoon. Mieren houden is de ideale manier om ze van dichtbij te kunnen bestuderen. Je ziet niet enkel de werksters die in de natuur voornamelijk te zien zijn, maar kan ook binnen in een nest kijken. Zo kan je verschillende soorten gedrag waarnemen die in de natuur moeilijk te zien zijn. Het is ook de ideale manier om wat te experimenteren en telkens opnieuw verwonderd te staan met hoe mieren met bepaalde situaties omgaan. Geef ze een nieuw soort voedsel, introduceer ze in een speciale setup en zie hoe en waar ze beslissen een nest te bouwen, de opties zijn bijna eindeloos. Daarnaast ben jij ook volledig verantwoordelijk voor het welzijn van je kolonie. Je bepaald in welke omgeving de mieren zitten, van vochtigheid tot temperatuur en belichting. Met deze verantwoordelijkheid komt natuurlijk ook het geweldige goevoel wanneer jouw eenzame koningin waar je mee bent gestart is uitgegroeid tot een superkolonie van soms wel duizenden mieren! Daarenboven is het houden van mieren zeer makkelijk aan te passen aan de tijd, moeite en budget dat je erin wil steken. Je kan letterlijk uren per week bezig zijn met hun verzorging of het houden op 1u per week om ze te voeden en eens te bekijken. Deze keus ligt volledig aan jou (en moet natuurlijk ook rekening mee gehouden worden bij jouw keuze van de soort die je wil houden).

Dit hangt natuurlijk sterk af van jouw voorkeur. Wij raden aan beginnende mierenhouden aan om te starten met beginnerssoorten. Dit zijn miersoorten die weinig voorkennis en ervaring vereisen. Ook moet je voor jezelf beslissen hoeveel budget, tijd en ruimte je wil besteden aan mieren. Zo zijn er soorten die zeer kleine kolonies blijven van enkele honderden mieren tot soorten die tot tienduizenden tot zelfs miljoenen individuen kunnen tellen. Sommige soorten zullen veel zorg en aandacht vereisen terwijl anderen slechts wekelijks tot maandelijks hoeven gevoed en bekeken te worden. Bepaal dus eerst voor jezelf hoeveel tijd en budget je aan je mieren wil besteden en kies dan een soort adhv de informatie die beschikbaar is bij elke soort. Indien je twijfelt mag je ons altijd contacteren voor persoonlijk advies op maat.

Dit is sterk afhankelijk van de soort. Zeer veel soorten kunnen als jonge kolonie in een buizennest gehouden worden. Indien dit niet het geval is zal dit specifiek vermeld worden voor de producten op onze website. Enkele algemene tips:

  • Maak je nest niet te groot voor de koloniegrootte: Mieren zitten graag dicht bijeen. Een veelvoorkomende fout van beginnende mierenhouders is dat ze hun kolonie te snel in een groot nest willen verhuizen. Dit kan zorgen voor stress, opstapeling van afval in het nest en bijgevolg ook schimmels en mijten en slechte omstandigheden voor de kolonie. Om deze reden is de redenering “ik koop een groot nest dan zit ik even goed” dus ook fout. Dit leid in vele gevallen tot verlies van de kolonie. Een algemene tichtlijn is dat je best wacht tot 50-100 werksters voor je de mieren van een proefbuissetup naar een nest verhuist.
  • Kijk naar de natuurlijke habitat van jouw soort: Elke soort is verschillend. Een soort die in de natuur in bomen nest kan je in een houten nest houden terwijl dat bij een soort die graag in vochtige grond zit misschien niet ideaal zal zijn. Soms heb je ook soorten me specifieke vereisten en weinig voorkomende nestplaatsen zoals bvb de eikelmier of wevermieren.

Hou goed rekening met vochtigheid: Sommige mieren vereisen een hoge vochtigheidgraag in het nest. Zorg ervoor dat jouw nest de juiste vochtigheid kan voorzien voor de binnenkant van het nest. Zo zijn bijvoorbeeld houten nesten vaak droger dan nesten gemaakt uit gips.

Dit is zeker een mogelijkheid! Let wel op: wilde insecten kunnen parasieten of ziektekiemen bevatten die nefaste gevolgen kunnen hebben voor jouw kolonie. Een vaak aangeraden tip is wilde insecten even te koken in water of enkele uren in de vriezer (-20°C) te steken. Zo dood je alle parasieten en ziektekiemen aanwezig op de insecten. Voor zelfkweek hangt dit volledig af van de kwaliteit van jouw kweek. Je kan voor alle zekerheid ook dezelfde voorzorgmaatregelen nemen maar soms is dit niet nodig.

Inheemse soorten (die van nature uit aanwezig zijn in jouw regio) kan je in principe terug vrijlaten in de natuur. De overlevingskansen van een kolonie in de natuur zijn echter klein. Uitheemse soorten mag je nooit vrijlaten! In het beste geval kunnen ze hier niet overleven, in het slechte geval overleven ze wel en verstoren ze volledig het ecosysteem in jouw buurt. Indien je in het bezit bent van een kolonie die je niet meer wil mag je ons altijd contacteren. We kunnen dan een overname van jouw kolonie regelen zodanig dat deze een andere eigenaar gelukkig kan maken.

Bestelling

De leverkosten zijn afhankelijk van het land van de bestemming en het gewicht van jouw bestelling. Het gewicht wordt automatisch verekend en prijzen worden hieraan aangepast. Ook is er de mogelijkheid tot track and trace. Enkele richtprijzen:
Verzending binnen België met T&T 5€
Verzending naar Frankrijk met T&T 5,5€
Verzending naar Nederland met T&T 8€

Nadat we jouw bestelling binnenkrijgen aan het begin van een week wordt deze onder normale omstandigheden ten laatste de volgende dag verstuurd. Indien er kort op de bestellingstijd een weekend of feestdag volgt kan de bestelling pas later verzonden worden om lange reistijden te vermijden. Ook al beloven onze leveranciers vaak een levertermijn van 1 tot 3 dagen, toch loopt dit soms wat vertraging op. Normaal gezien krijg je jouw bestelling binnen de 3-5 werkdagen.

Tijdens uitzonderlijke omstandigheden (hittegolf,…) kunnen we het verzenden van jouw bestelling uitstellen. Je zal hier dan verder over worden geinformeerd.

De twee voornaamste categoriën die je in onze winkel kan kopen zijn mierenkolonies en benodigdheden. Deze hebben elk hun eigen voorwaarden:

  • Mierenkolonies: We zorgen ervoor dat onze kolonies steeds in gezonde toestand verkeren. Wij garanderen dus ook dat de verzonden kolonies gezond bij jou toekomen. Het is echter mogelijk dat kolonies binnen de 24u door slechte omstandigheden problemen kunnen ervaren. Daarom geven wij enkel 24u na levering garantie voor een kolonie. Indien er binnen deze termijn duidelijke signalen zichtbaar zijn van een ongezonde kolonie zullen we samen een vergoeding overeenkomen. Indien dit na de eerste 24u verloopt zal dit afhangen van de situatie. Indien er duidelijk een oorzaak is bij BEAnts kan er nog een vergoeding overeengekomen worden. Wij kunnen dit echter niet meer garanderen na 24u aangezien de gezondheid van een kolonie van veel factoren kan afhangen.
  • Benodigdheden: Indien het voedsel bij levering verschijnselen vertoont van bederf hebt u recht op een terugbetaling van de waarde van het product. Als alternatief kan een nieuw product ook verstuurd worden. Additionele verzendkosten worden dan aan de klant aangerekend.

Opgelet! Indien u een bestelling zonder track and trace laat leveren bieden wij geen garantie. Het is dan voor ons onmogelijk om na te gaan wanneer deze bestelling bij u is terechtgekomen waardoor wij bovenstaande voorwaarden niet kunnen nagaan. U kan bij problemen natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij zullen dan de situatie bekijken en eventueel nog tot een overeenkomst komen.

Bovenop bovenstaande reden, is het ook zo dat pakketten en brieven zonder track and trace al wat sneller verloren geraken in de post met mogelijke vertraagde levering tot gevolg. Ook zijn wij niet in staat bij de postdienst de status van de zending na te gaan als deze niet getraceerd wordt. Wij bieden deze optie aan door populaire vraag naar goedkopere alternatieven voor verzending, maar raden dit niet aan. Indien u voor dit alternatief kiest is dit op eigen risico. Ook bij verlies van de zending door de post geven wij geen compensaties zonder track and trace.

De levertermijn bedraagt tussen de 3-5 dagen. Indien je na deze periode je bestelling nog niet ontvangen hebt, gelieve dan contact op te nemen met ons via het contactformulier of door te mailen naar beants.belgium@gmail.com

Indien jouw bestelling beschadigd toekomt voorzien wij compensatie (indien gekozen werd voor T&T). Dit kan onder de vorm van opnieuw versturen van de bestelling of terugbetaling. Heb je beschadigde goederen of kolonies toegekregen? Neem contact op met ons via het contactformulier of door te mailen naar beants.belgium@gmail.com

Hierbij zijn verschillende scenarios mogelijk (indien werd gekozen voor T&T):

  • De kolonie is volledig dood aangekomen: Neem contact met ons op, je hebt recht op een nieuwe kolonie of compensatie
  • Enkele werksters zijn gestorven onderweg: Afhankelijk van de omstandigheden kunnen sommige werksters soms sterven. Indien dit het geval is bekijken we samen hoe groot de impact is op jouw kolonie en of je al dan niet recht hebt op een vergoeding.
  • Jouw kolonie is gezond toegekomen maar sterft nu na X dagen uit: Al onze kolonies die verkocht worden zijn minstens 2 weken in ons bezit en grondig geobserveerd om kwaliteit te garanderen. Indien de gezondheid van de kolonie afneemt na de levering kan dit door de huidige omstandigheden van de kolonie komen. Lijkt er iets mis te lopen of weet je niet wat te doen? Neem dan zeker contact op met ons, we helpen je graag verder. Indien je vermoed dat de verzending iets te maken kan hebben met de staat van de kolonie kan je dit verder besproken worden.

Producten

Neem gerust contact op met ons via het contactformulier of door te mailen naar beants.belgium@gmail.com. Wij helpen je graag verder.

Momenteel verkopen wij niet alle benodigdheden in de winkel (pincetten, pipetten,…). We hebben echter zelf wel materiaal liggen voor het onderhoud van de mieren. Ben je op zoek naar bepaald gereedschap of materiaal? Vraag maar gerust naar beschikbaarheid van deze voorwerpen in onze inventaris.

Jouw tevredenheid staat centraal bij ons. Heb je klachten of feedback? Neem dan gerust contact op met ons via het contactformulier of door te mailen naar beants.belgium@gmail.com

Jouw antwoord niet gevonden in bovenstaande vragen?

Neem gerust contact op met ons via het contactformulier of door te mailen naar beants.belgium@gmail.com

0

Scroll naar top